Friday, February 10, 2012

Aku Bukanlah Istimewa

        "Aku Bukanlah Istimewa" .. Tajuk yg lain dari yg lain .. Mungkin ada antara blogger2 tidak berani akan berkongsi pengalaman, cerita hidup sendiri di dalam blog mereka masing2 .. Tapi, berbeza dgn aku .. boleh dikatakan blog aku adalah sebahagian Novel Hidup Aku .. Ataupun Diari Harian .. Aku Bukanlah Insan Istimewa .. Aku Bukanlah Orang Yang Hebat .. Aku Bukanlah Power .. Tapi Mungkin Aku Insan Yang Terpilih Menjalani dan Melalui Hidup Yang Penuh Ujian Ini .. Kalau org lain baca entry ini, mungkin akan kata, alah mcm dia sorang jer yg hidup dlm dunia ni, mcm dia sorang jer yg kena ujian bertimpa2 .. Bagi aku, semua tu aku dah lali .. Benda yg sama aku dengar masa Zaman Kolej Komuniti aku lagi .. Orang tak tahu keadaan kita sebenar .. Orang boleh cakap apa sahaja ttg aku .. Aku no hal .. Kat dunia inilah kita cabar diri kita tgk sampai mana tahap Iman dan Sabar kita .. Kalau kat dunia pun tak mampu, inikan pula azab akhirat nanti .. pesanan ini juga utk aku sendiri .. Orang kata aku ni terlampau rajin, terlampau baik sangat .. (baik ke) .. Biarlah Allah sahaja yang adili nanti .. 
          Hidup ini bukan mudah, bukan saja2 kita wujud kat dunia ini .. Hidup Hidup Hidup .. Semua pasti akan mengeluh pada satu saat di rasa give-up dan penat .. Hidup tak pernah lari dari "Permainan" .. Org biasa cakap Hidup ini umpama Roda .. Adakala di atas, adakala dibawah .. Yerp, sampai sekarang aku pegang kata2 tu .. dan pepatah melayu ada mengatakan bersusah-susah Dahulu, Bersenang-senang kemudian .. Alhamdulillah, rezeki aku, Allah dah tunjuk dan tentukan .. Aku memang penyabar orangnya .. Semua aku bersabar .. Tu sebab org mudah "Lenyek" aku balik .. Pheww, "org kata jgn baik dgn org sangat .. Tapi dgn sikap aku yg sabar, baik dan ikhlas tolong org, Allah beri aku rezeki yang baik dan halal .. Saat ini, mmg aku syukur tp tidaklah ke sampai tahap Riak atau Bangga .. 
           Tuhan suka uji HambaNya .. Tuhan nak tgk sampai mana tahap HambaNya boleh tempuhi dan laluinya .. Tapi tak bermakna tuhan uji bertimpa-timpa tu tuhan tak sayang kita .. Tuhan sayang sangat kat kita .. Kalau tak tuhan bagi kita ujian .. Ujian tu lah yg sebenarnya laluan hidup kita .. Tuhan bukan nak susahkan hambaNya .. Bermacam2 dugaan aku diuji .. Subhannallah ..Dengan Dugaan Aku terus Lalui kehidupan seperti Biasa .. Alhamdulillah, selangkah demi selangkah aku jalan, aku dikurniakan dengan rezeki yg baik dariNya .. Semakin banyak perubahan dalam hidup aku .. Terutamanya Keluarga aku dan termasuklah kelengkapan keluarga aku .. Kewangan keluarga aku semakin stabil .. Mungkin Tuhan nak uji sikap kesabaran kita .. Aku pun dah boleh menarik nafas lega sekarang ni .. Perniagaan aku di sini pun semakin bagus .. Itulah org kata rezeki itu ada dimana-mana .. Aku pun tak boleh ceritakan sgt dlm ni .. sebab ada yg agak peribadi sikit .. Biarlah org tertentu sahaja yang tahu kebenarannya .. 

# Yang pastinya aku gembira sekarang sebab ada 2 org kwn baik, Epul dan Iqmal .. Dan selebihnya ada juga sbg sandaran kawan rapat .. Nizam, Fakhrul, Bob dan Taqi .. Yang baru nak rapat pun ada gak .. biasalah kehidupankan .. Apa2 pun aku sayang korang semua .. ^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...