Sunday, December 25, 2011

"Budak Kechik yang Besar"

24 Disember 2011 genap aku 22 tahun .. Kalau ikutkan aku dah masuk 23 tahun (ikut tahun) tapi aku lahir lewat sgt .. Kali ni aku nk ceritakan sedikit ttg hari kelahiran aku ni .. Org pertama yg wish birthday aku adalah Saudara Hidayatullah dari UTHM Johor .. Barangkali mungkin ada yg tidak tahu siapakah dia .. Tapi, yang pastinya hanya dia sahaja yg ada gelaran nama diberi kepada aku .. "Budak Kechik" itulah yang terpacul dimulutnya acapkali aku mengenali saudara ini .. Mungkin agak kelakar dan kadang2 kala tergelak sorang2 .. tapi bukan hanya dia sorang sahaj yg pggl aku dgn gelaran tersebut .. Pukul 12.30 tengah hari iaitu pada 23 Disember adalah waktunya .. ada lagi sorang iaitu Saudara Zulfadhli .. hahaha .. mmg lawak bila diorg pggl aku dgn gelaran tersebut .. sampailah birthday aku ni, masih panggil aku dgn gelaran "budak kechik" .. Alhamdulillah, ikatan kami bertiga masih utuh walaupun Karnival Intergriti Sahsiah Siswa (KISS) sudah pun melebarkan sayapnya .. Dari KISS juga kami rapat .. macam2 yang dapat kami bualkan dan kongsi .. Dalam diam rupanya Saudara Hidayatullah adalah bekas Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) di Politeknik JB .. Kebetulan dengan aku yang memegang JPP di Kolej Komunit Pasir Salak .. Tiada alasanlah jika kami berdua bekerjasama untuk menegakkan Suara Mahasiswa UTHM Johor .. Kepercayaan demi kepercayaan yang dia beri pada aku .. Aku banyak membantu dan menyalurkan maklumat kepada dia .. Selagi aku boleh bantu dan mengurangkan bebannya, aku akan lakukan .. Inilah diriku yang sebenar .. orang kedua yang wish birthday aku ialah Mentor IGG aku sendiri Saudara Syukri yang banyak memberi nasihat dan panduan kepada aku .. Dia kata naik cuti ni dia nak belanja aku sempena hari kelahiran aku .. Dia kata memang dalam perancangan setiap Naqib2 IGG .. opss, terlupa lak nak gtau .. IGG stand for Islamik Genius Group dan bekerjasama dengan Kelab Iqra UTHM .. emm, agak2 apa yang nak diberikan oleh Abg Syuk yer .. huhuhu .. Aku pun tak paksa yang lebih2 ... sekadar dapat merasa dan ikhlas pun dah cukup bagi aku .. Kepada yang lain juga, terima kasih banyak2 yang wish birthday aku kat FB .. penuh notify .. hakikatnya aku memang terlepas dari terkena tepung mahupun telur .. huhuh .. tu yg penting .. harap2 tak der lah naik cuti nih .. okaylah, sbnrnya aku ada cerita hari kelahiran aku tuk bahagian kedua utk tajuk yang lain .. tunggu sambungan ke2 pada besok malam .. insyaAllah .. Syukran  

Monday, December 5, 2011

C I N T A ♥ ♥ ♥ C I N T A

Cinta itu sukar untuk diberikan tafsiran .. Cinta itu juga sukar diluahkan .. Cinta itu juga sukar ditunjukkan .. Cinta adalah segalanya .. Tiada Cinta maka Tiada Kasih Sayang .. cinta boleh didefinasikan sebagai satu perasaan yang ajaib .. tiada siapa yang berani buang perasaan itu .. Sebagai bukti Cinta Teragung kita kepada Tuhan .. Kalau tak kerana takut, kita tak kan lakukan ibadahNya .. Tapi, sekarang masih ada yg berani tinggal suruhanNya .. Seterusnya Cinta boleh dibuktikan melalui Kasih Sayang kita terhadap kedua Ibu Bapa .. Salah satunya, Pemberian hadiah dari keluarga khas dengan pencapaian diri kita sendiri .. Tapi, macam mana pula keadaan sekarang dimana ibu bapa memilih jalan untuk bekerja mencari duit .. Kadang2 ada sampai lupa tarikh lahir kelahiran anak sendiri .. Kita juga boleh sampaikan Cinta itu kepada adik beradik kita .. Contoh macam keadaan saya sekarang .. dalam ramai2 adik beradik saya, saya paling rapat dengan adik saya yang kecil .. Nur Izzah Husna .. Dia pun dah pandai jaga aku .. teringat lagi masa aku kemalangan dulu, dia banyak gak tolong mak aku tuk uruskan aku .. Umur baru darjah 3 dah tahu tanggungjawab jaga abang dia .. hihihi .. Alhamdulillah .. Macam mana mak dan bapa aku didik, macam itulah kuihnya nanti .. InsyaAllah .. Sejak aku masuk UTHM Johor nih, asal balik cuti sem ni, dialah paling manja sangat dengan aku .. Sekarang ni dia dah pandai taip massage kat handset mak aku, mak aku ajar .. huhuh Dia rindu kat aku kowt .. 9aku pun rindu gak kat dia) .. itulah caranya sampaikan Cinta kepada Adik Beradik .. 
Selain itu, Cinta kepada kawan2 .. bukan sebagai golongan Hemoseksual atau Lesbian .. tapi sebagai kawan rapat, juga teman juga sahabat .. Caranya sentiasa ambil berat ttg kwan2 sekeliling .. sambil tu cuba selesaikan masalah kwn2 .. contoh seperti yg aku lakukan adalah ttg masalah asrama dan Keputusan semester .. Seperti yg aku cakap selalu, aku akan sedaya upaya tolong apa yang patut .. selagi khudrat aku ni ada, selagi tu aku akan ALERT masalah kawan2 aku .. Selain itu juga, bantu kawan dlm masalah kewangan, sudah menjadi kebiasaan bagi aku .. bermula dari Kolej komuniti aku dulu, Kolej Poly-Tech Mara dan kini UTHM Johor .. Janji jangan laknat aku baliklah .. kalau aku dapat mmg aku boom teruss .. Aku tak suka orang yang ambil kesempatan atas pemberian yang selalu kita berikan .. dan lupa daratan .. itu bukan cara aku nak berkawan .. biarlah orang nak kata apa yg aku cari kawan mll duit aku (belanja mkn) .. janji aku tak susahkan korangkan .. 
Berbalik pada tajuk asal, Cinta .. Cinta apa lagi yang tidak terkata lagi kalau bukan Cinta kepada Awek .. Inilah penyakit budak2 muda sekarang .. kalau cinta tu sudah diketahui oleh keluarga tak per .. sekurangnya keluarga tahu apa yang kita buat kat luar .. kalau tak pasai2 kang kena tangkap basah .. sapa yang malu, keluarga kita jugak .. Pesan aku, biarlah Cinta kepada awek tu berlandaskan Islam .. jangan dok lepaskan maksiat merata-rata .. Ingat Allah bila nak lakukan sesuatu tuh .. Amar Makruf Nahi Mungkar .. Aku hanya sampaikan pesana dan juga peringatan tuk aku gak .. Jaga diri, Jaga maruah, jaga keperibadian, jaga keluarga .. Itulah jer sahaja caranya kita nak balas balik Cinta mereka kepada kita selama ini .. 
Akhir sekali, Cinta itu adalah luas pengertiannya .. masing2 ada pendapat .. Usaha yang terbaik untuk Lafazkan Cinta tersebut .. Segeralah Lafazkannya .. Jangan Terlambat .. Silap langkah sekali, akan merana sampai bila2 .. Kerana gaduh dengan awek kita boleh menangis .. kerana nak keluar dengan awek kita sanggup tipu mak dan bapak kita .. silap2 mak bapak kita pergi masa kita tengah dating .. Jangan sesal kemudian hari .. dulu2 mak dan bapak kita yg selalu ingatkan solat jangan lupa .. bila dia dah tiada nanty, kita pula solatkan utk dia 9kalau tahu solat jenazah, alhamdulillah).. Jadilah anak yang baik (soleh mungkin tak mampu lagi) .. Jangan jadi anak yang derhaka .. 

P/s : rasa malu dengan remaja sekarang yang bebas berdating .. teringat video couple di KLCC .. bergaduh dengan pakwe mak we, last2 bercium lak .. kawan2 hanya mampu raikan dan rakamkan video tersebut .. kita dah lah buat dosa .. ajak kawan bt dosa lagi .. Dimanakah silapnya remaja sekarang ?

Saturday, December 3, 2011

Imbau Kembali - Bahagian 1

Akhirnya bakal berlabuh .. Segalanya akan tamat hari ini .. semuanya akan berkumpul utk satu destinasi mengubah impian menjadi realiti .. Bergantung pada Iman dan kekuatan diri masing-masing .. Kepad yang kuat akan kekal, kepada yg kejar glamar, akan dpt KONTROLVERSI .. Berbalik pada niat asal utk join .. Semua nya gara2 Demam Akademi Fantasia .. dari Musim 1 sehinggalah sekarang hampir 150 lebih artis keluaran Akademi Fantasia .. Dar penglibatan musim 1 yg agak suram ketika itu sehinggalah ke musim terakhir ini, musim 9 .. Macam2 diatur oleh Astro dan Management utk menaikkan rating, undian bersama fans2 setiap bintang .. termasuklah kejutan yang menjadi dan tidak .. Setiap minggu pasti ada yg tersingkir, saat itu juga setitis air mata akan mengalir untuk peminat mereka yang menyokong dan dan mengundi mereka .. Tapi bukan bererti mereka kalah di dalam, diluar akan terus terjatuh .. Sebenarnya, itu adalh permulaan utk mereka melangkah kedunia yg penuh konflik dan manipulasi .. lagi2 wartawan .. kalau tak dpt buat liputan atau undian utk seseorg artis af tu, pasti mereka akan membalas dengan cara menyebarkan fitnah di dalam akhbar .. Pada hal itu semua tak betul .. Bermula dengan musim pertama yg memecah tradisi iaitu Juara adalah non-Muslim (Vincet Chong) Juara Musim ke2 (Zahid Baharudin), Ke3 (Mawi), ke4(Faizal) dan utk pertama kalinya juga permaisuri dari AF5 menjuarai utk musim ke5 (Mila) .. Musim ke 6 juga dijuarai oleh Wanita Sabah yg pertama (Stacy), Ke7 (Hafiz), ke8 (Shahir dan ke9 (Hazama) .. Antara kejutan yang menjadi, terbaik sehingga kini diingati adalah persembahan dari Juara Musim ke2, Zahid yang berasal dari Perak .. Macam2 diaturkan oleh pihak astro untuknya termasuklah Suapan Cekodok oleh Misha Omar, dan Kehadiran Misha Omar di rumahnya .. Itulah saat palong diingati .. Manakala persembahan Terbaik Zahid yang paling diingati adalah Cek Mek Molek dengan kejutan dari Datuk M Daud Kilau ..


selain itu juga kejutan utk Farah dengan kehadiran Johny (kamera kesayangan di dalam Akademinya) serta kehadiran Artis kegemarannya iaitu Rosyam Noor .. Itu adalah sebahagian Kenangan utk musim ke2 .. Jum kita saksikan sedikit persembahan dari Farah dan kawan2nya dari AF2 ..






p/s : Akan bersambung dibahagian ke 2 .. Nantikan serba sedikit cerita lama dan kali pertama aku turun padang utk Akademi Fantasia .. Yeah !!

Sunday, November 27, 2011

Hebatnya Dia ~ Muhammad Faiz @ Cot ~

Dia ? Mana datang ? Anak  Siapa ? Hebatkah Dia sampai masuk entry blog aku nih ? Kalau nk tanya persoalan sampai esok tak kan habis .. Dialah kawan karib aku di Kolej Poly-Tech Mara Ipoh .. Walaupun aku hanya mengenalinya selama 2 bulan setengah .. kalau ikutkan aku akan bersama dia lama .. Tetapi aku tidak sempat berkawan dengan dia atas sebab2 tertentu .. tapi ada hikmahnya .. Iaitu kami semakin rapat .. sentiasa berhubung dlm FB .. Selepas aku berhenti dari KPTM Ipoh utk jurusan Diploma Multimedia .. aku dapat tawaran dari UTHM Johor .. kebetulan adik aku ada, abang sedara aku ada, dan sepupu aku pun ada gak .. Alhamdulillah, senang keluarga aku nk bercuti .. tapi kat Johor ni mana ada apa pun .. ngadap benda yg sama jer .. Berbalik kpd cerita ttg kwn karib aku nih .. Sampa sekrang nih aku semseter 2 tak brkesempatan nak jumpa dia lagi lepas berhenti dari KPTM Ipoh .. Dia ni Hebat .. Bagi aku dia antara yg best gak sbb dia ni jenis style dan lawak orgnya .. Kebetulan org Perak gak (Sungkai) .. Aku kata Hebat sbb ni nih Fotografer yag kreatif dan gambar2 dia pun style .. Nanti aku sahre beberapa gambar2 dia dari FB .. 










~ Lagi gambar2 menarik boleh tgk kat FB dia Punklima Faiz ~ 

P/s : Sejauh mana kita, aku tetap tak kan lupa ko dan Mus .. Kita still Friend Forever .. Satu hari nanty pasti akan jumpa semula .. Kita merancang, Allah yg tentukannya .. InsyaAllah .. 

Tuesday, November 15, 2011

Elfira Loy Bintangi Telefilem Bersama Pelakon Hot Indonesia, Randy Pangalila

Melihatkan lirikan mata Randy Pangalila, kami tidak hairan jika Elfira Loy boleh terjatuh cinta dengannya setelah belakon dalam telefilem ini. Serius ni, Randy antara pelakon lelaki dari Indonesia yang sering membintangi sinetron-sinetron hangat akan muncul bersama Elfira yang cantik manis dalam telefilem ‘Biar Mimpi Sampai Ke Bintang’. Telefilem ini diarahkan oleh Michael Ang dan akan ditayangkan di Astro Ria, cuma kami tidak pasti bila tarikhnya kerana khabarnya ia sedang dalam penggambaran. Melalui treler telefilem ini, kami dapati Elfira ada bakat yang natural sebagai seorang pelakon dan boleh pergi jauh, apatah lagi dia memiliki wajah yang cun. Terima kasih. Ini video promo dan treler bagi telefilem ini.







Video Promo Bahagian 1


Video Promo Bahagian ke 2

Politik Luar vs Politik Kampus : Baik atau sebaliknya ? Anda tentukan!!

Kuala Lumpur - Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah menolak persepsi yang mendakwa seluruh kampus universiti akan porak peranda jika gologan mahasiswa dibenarkan berpolitik. Beliau menyifatkan persepsi itu sebagai satu mitos semata-mata dan tidak berasas sama sekali. “Ramai benar mahasiswa yang saya lihat aktif berpolitik dalam kampus, mereka lulus dengan cemerlang dalam akademik mereka. Malah ada yang mendapat pekerjaan yang baik selepas keluar dari universiti,” katanya.
(Sumber Harian Metro – Sabtu, 5 November 2011)

Putrajaya – Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin akan berbincang dengan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail sama ada mahu merayu atau tidak keputusan Mahkamah Rayuan yang menyatakan peruntukkan Seksyen 15(5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 adalah tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan Perselutuan. “Saya sudah beri taklimat kepada Kabinet, (akan diambil) selepas saya bincang dengan Peguam Negara,”katanya dalam SMS kepada media. 
(Sumber Harian Metro – Sabtu,5 November 2011) 

UiTM Kekal tak benar berpolitik

Shah Alam – Universiti Teknologi Mara (UiTM) ttidak akan terikut-ikut dengan rentak institusi pengajian tinggi awam (IPTA) lain seandainya undang-undang membenarkan penuntut berpolitik walaupun masih dalam kampus. Naib Canselor UiTM, Prof Datuk Sahol Hamid Abu Bakar berkata, pelajar UiTM terikat dengan Akta 174 yang melarang mereka aktif dalam politik arus perdana sepanjang mengikuti pengajian. “Berpolitik ketika menuntut di universiti hanya merosakkan negara dan bercanggah dengan matlamat mempelajari kemahiran secara akademik. “Jika kita biarkan pelajar berpolitik, kita akan mendidik bangsa Melayu untuk berpecah sesama mereka di peringkat institusi pendidikan lagi,”katanya. Sahol Hamid berkata, UiTM adalah tempat mengutip ilmu dan kemahiran hidup jadi sebaiknya apabila sudah tamat belajar serta masuk ke alam pekerjaan di masa itu berpolitiklah semahunya. “Di UiTM, perpaduan sesama pelajar amat kuat kerana mereka tidak mempunyai agenda politik dan hanya fokus kepada akademik dan kokurikulum, jika mereka berpolitik perpaduan ini akan hancur. “Walaupun berpolitik dikampus dihalalkan dari segi perundangan, UiTM tetap tidak akan benarkan kerana perpecahan orang Melayu hanya menguntungkan pihak istimewa orang Melayu yang dilindungi di bawah Perlembagaan Persekutuan,” katanya. 
(Sumber Harian Metro – Sabtu, 12 November 2011) 

Ella Perosak ?? Hazama Backup semula

AIM ataupun perkataan penuhnya adalah Anugerah Industri Muzik ke 18 telah pun berakhir 3 hari yang lalu .. tapi masih hangat diperkatakan di dalam akhbar mahupun media .. Diacarakan oleh datuk AC MIzal dan Naib Juara Raja Lawak iaitu Zizan Razak .. Permulaan majlis dibuka dengan Blue Karpet oleh Awal Ashaari dan Diana Danielle .. Ramai artis yang hadir pada malam itu berpakaian bertemakan biru kerana AIM telah ditaja sepenuhnya oleh Celcom .. Macam-macam fesyen dapat dilihat pada malam itu .. Masa inilah untuk artis-artis melaram habis sebab biasanya amat jarang untuk melaram .. Kalau ada show luar atau konsert, barulah mereka-mereka ini dapat melaram sakan .. Pada malam itu juga ramai artis berpeluang menjadi penyampai trofi .. Tidak lepas juga, persembahan pembukaan oleh penyanyi lagu Senyum, Najwa .. "Got to go" .. Malam AIM malam keseluruhan milik Yuna .. lagu barunya yang bertajuk Penakut membolos 3 Anugerah termasuk Anugerah Khas Wirama .. Tahniah untuk Artis angkatan baru seperti Yuna yang sedang mempromosi produk Malaysia ke peringkat antarabangsa .. Sebelum itu, malam itu muzik diiringi dengan muzik oleh Pengarah Muzik iaitu Datuk Ramli MS .. Persembahan diteruskan lagi dengan lagu-lagu lama dari 4 orang artis yang satu tika dulu amat popular .. Ezad Lazim atau Ezad Exist menyanyikan lagu Mengintai Dari Tirai Kamar diiringi Along Exist (Drummer) dibelakang tabir .. Seterusnya Rahmad Mega yang menyampaikan lagu Bayangan Guarauan .. Tepukan dan Sorakan serta nyanyian beramai-ramai di dalam Stadium Putra Bukit Jalil itu .. Sokongan diberikan oleh beberapa artis seperti Shila Amzah, Jaclynn Vivtor, Alif Satar, dan Alif Aziz .. Pada malam itu, majlis penutupan dikejutkan dengan kemunculan Hazama aka Pak Lang bersama Meet Uncle Hussein (MUH) untuk lagu Pokok .. Menampilkan Ella bersama utk lagu tersebut .. Ratu Rock Ella hanya sekadar menyemak sahaja .. Orang lama boleh lupa lirik ?? Macam mana tuh .. Dimanakah sikap profesionalisme sebenarnya .. Geng-geng Hazama Rekrut meroyan dalam group rasmi Hazama .. semua dok kecoh tentang penampilang Ella yang hanya merosakkan lagi lagu Pokok itu .. Ramai peminat yang menunggukan kemunculan Pak Lang mereka sebab kebanyakkanya sudah tahu Hazama akan membuat persembahan penutupan .. Bebeza dengan malam Anugerak Skrin ke 12 yang berlangsung kire-kire seminggu yang lepas .. Hanya lesu, tanpa sorakan dan tepukan dari artis-artis pada malam itu .. ASK diacarakan oleh Ally Iskandar dan "Ratu Cantik" Rozita Che Wan .. ramai yang agak terkejut tentang pengacaranya iaitu Rozita yang kali pertama menjadi hos untuk satu program besar .. Ada lawak yang menjadi dan ada lawak yang agak telah diaturkan .. Apa-apalah pada malam itu semuanya telah diketahui .. Tahniah kepada pemenang-pemenangnya ..



P/S : Countdown to go back UTHM Johor 3 days only ..  

Friday, November 11, 2011

Alhamdulillah .. Rezeki

Pada 2/3 April (tk berapa ingat lak), berlaku kejadian kecurian sebuah kereta milik artis sebuah band iaitu Zimi atau nama sebenarnya Zarimi Zahari .. Band yang dianggotainya adalah SOFAZR .. Teman nk cterkan ceriter sebenar pun teman tak tahu .. Cuma teman simpati dgn nasib bro kiter nih .. Gitar yg baru beli pun hilang sekali .. adess .. kat sini teman share kan sikit gambar2 kereta dan Gitar Zimi sebelum kecurian berlaku .. 




Inilah Gitar dan Kereta milik Bro Zimi Sofazr .. Sampai laa ni tidak ketemui lagi .. dan dikejutkan dengan gambar terbaru dari Zimi sendiri di FBnya baru2 ni .. Iaitu pada 8 November .. Nah kau .. Kereta barunya .. Alhamdulillah dengan rezeki yang dikumpulkan selama ini melalui show2 SOFAZR digunakan untuk membeli kereta baru .. Teman share gak kereta baru bro kiter ni k .. Maaflah dia tak tunjuk full lak .. dia tunjuk muka dia yang bulat tu jer .. Opsss .. Maaf Zimi 



P/s : Tahniah untuk Pencalonan Semifinal melalui lagu Maaf Dari Hati .. Sama2 kita saksikan persembahan dari Kumpulan Sofazr yang dulunya popular dengan lagu Janjiku, Hingga Hujung Pernafasan Langitku dan yang terbaru adalah Dan Bila Esok (penampilan Istimewa Shiha AF3 Prelude & Mentor 5) .. hambik kau .. Kak Shiha sekali 2 dia bolot .. Jangan lupa saksikan Muzik-Muzik Separuh Akhir pada 18 November 2011 pada pukul 9 malam di TV3 .. 

Friday, November 4, 2011

JPA >> Pinjam vs Biasiswa

Alhamdulillah rezeki adik aku .. Macam2 peluang dan rezeki yang Tuhan limpahkan dan turunkan kepada adik aku yg no 2 ni .. Nama diberi Nur Izyan .. Petang tadi selepas Jumaat dia dikejutkan dengan panggilan dari Pihak JPA .. Pihak JPA memberitahunya bahawa dia layak menerima Biasiswa .. Bermakna dia tidak perlu meneruskan Pinjaman PTPTN .. Naik sem ni after Raya Haji, dia just perlu batalkan sahaja penyambungan semula PTPTNnya itu .. Dengar kata Biasiswanya adalah RM4500 .. tu diaa .. kalah PTPTN .. Hambik ko .. emm .. Bermula dari dia Tingkatan 3 sampai lah nii .. mcm2 Allah dah berikan pada dia .. Atas usahanya juga .. Alhamdulillah .. tak putus rezeki adik aku sorang nih .. Aku jer yg rasa2 baru merasai nikmatnya pada Majlis Konvokesyen ke 7 Kolej Komuniti Perak .. Rasanya itulah yg aku puas habis .. utk Sem 1 aku di UTHM masih tidak boleh dibanggakan lagi .. kerana keputusan pointer aku masih diparas yg agak baik juga .. Antara 2.5 ke atas dan 3.0 ke bawah .. haa .. pikir2lah yer .. InsyaAllah aku akan cuba usahakan tuk next sem .. Tapi adik aku kata bg yg short sem mcm aku nih, mcm mana nk apply JPA sbb sekurang2nya mulai sem 1 lah dah kena score 3.5 ke atas .. sbb JPA kire setahun utk 2 sem .. Naik sem 3 br JPA luluskan permohonan biasiswa kita .. Persoalan : Sem 2 boleh ke aku score smpi 3.5 dan ke atas .. emm .. ntahlah .. tak beranilah .. kalau aku dpt pun pertghn sem 3 br pihak JPA call aku .. time2 tuh nk dekat dah pi praktikal .. emm .. so just better aku no give up .. just give the best for me & my family .. 

* Utk kwan2 aku di UTHM Johor Diploma Batch 11/12, korang usaha lagi tau .. InsyaAllah yg mana apply PTPTN tu korang akan merasai Biasiswa .. Apa2 hal pun konvokesyen aku tuk Diploma punya mungkin tak sama dengan korang ataupun lambat .. sbb kitaorg akan habis awal dari korang .. kitaorg hnya 3 sem shj .. then praktikal .. so, jarak antara sem tu adalh 2 sem gak .. mungkin konvokesyen kiter tak sama .. Wallhualam .. Good Luck tuk korang semua k .. 

Wednesday, October 26, 2011

Air Yang diCincang Takkan Putus ~ BFForever ~

Saat ini aku sudah pun berda di tempat lain .. Berjauhan dari mereka .. Tapi hanyalah seketika kerana apa yang pasti aku dan mereka pasti akan berjumpa satu hari nanti semula .. Aku dan mereka BEST FRIEND FOREVER >> Tiada yang mampu pecah belahkan aku dengan mereka .. Walaupun perkenalan dalam masa yang singkat .. Tapi macam2 yang berlaku .. macam2 kenangan manis antara aku dan mereka .. Tiada satupun terselit yang pahit .. Penuh dengan ketawa dan kegembiraan kami bertiga .. Itulah mereka Muhammad Faiz dan Mustanir .. Kawan2 ku dari Kolej Poly-Tech Mara Ipoh .. Walaupun aku dah pun berhenti dari tempat tersebut pada bulan 2 thn ini, tp sampai sekarang aku masih berhubung dengan mereka berdua lagi .. Masih contact dlm fb dan message di handset .. Itulah persahabatan yang terjalin antara aku dgn mereka .. Nak masuk semester 2 pun masih tak sempat utk berjumpa .. Nasib baik ada FB .. Inilah tempat aku berbual dgn mereka .. walaupun bukan selalu dan tidak dapat berjumpa atas sbb tiada masa .. yg ni lak dari KPTM Ipoh .. Kalau dari Kolej Komuniti Pasir Salak pun ada wakil 2 org .. Sampai laa ni masih berhubung kat FB dan last jumpa masa raya tahun ni gak .. Alhamdulillah .. Safwan Rahman dan Taufik Nordin .. Dua2 dari KKPS .. tapi nasib masih menyebelahi aku untuk berjumpa dengan Safwan Rahman di UTHM Johor .. Walaupun dalam masa yg singkat kerana last semester .. Janji aku dgn Safwan masih berhubung .. Aku pun sempat gak ambil seberapa ilmu dari dia .. Kebetulan aku dgn Safwan satu course yg sama .. memang senanglah .. Taufik lak sekarang kat Politeknik Ungku Omar Ipoh .. Still course yang sama iaitu Diploma IT .. Bezanya aku, Safwan dan Taufik adalah tahun kami .. Last aku jumpa si Taufik ini adalah pada Cuti Raya Aidilfitri tahun nih .. Nasib baik dpt jumpa gak .. Senang kata, orang mana yg okay, tk der masalah dgn aku,  still akan contact dgn aku .. Inilah kawan2 aku dari stp tmpt aku belajar .. Thanks for giving the moment .. UTHM .. Aku masih mencari2 lagi .. Kalau kawan belajar mmg ada sorang dua org .. Itupun org Perak gak .. hahaha .. 


P/s : Kalau nak tahu kat UTHM ni banyak gak org yg aku kenal .. Abang sedara aku yg br habis praktikal, Sepupu aku yg jd pembantu MHS time batch aku (Atiqah Aima), Adik aku sendiri, Jiran rumah aku yg juga lect Civil Engenering .. Fuh .. kumpul org nampak .. hahahah .. 

Saturday, August 27, 2011

Gerai Air Parit Raja Johor


Jum pakat ramai-ramai pi gerai Jebon Isma Haziq .. Macam-macam air buah ada .. Beruntung yg mana dah pi .. dan terus jadi pelanggan tetap .. gerai air ni dibuka dari MHS dulu sampai lah ni .. Yang pasti lepas raya ni pun ada lagi .. Apa lagi, jum kita ghamai2 pi terjah gerai Jebon a.k.a Isma Haziq .. Durian Belanda, Jus Epal, Fresh Oren, Air Mata Kucing, macam2lah .. 

*Pesan aku pi nanty jgn lupa mintak Jebon straw taw .. hahaha* 
p/s: yg ni ori punya aku edit .. nk upload kat fb size dia besar sgt .. 
so terpaksalah buat 2 version .. 

Raya .. Raya .. Raya ..

Tinggal beberapa lagi hari nk menyambut syawal .. Macam2 persiapan dilakukan .. Baju raya aku dah setle awal2 ramadhan dulu .. tahun ni aku tak beli baju melayu baru .. sbb dah 2 thn berturut-turut tukar .. Tahun ni aku just shoping baju dan seluar jejalan jer .. Alhamdulillah tahun ni aku shoping raya dgn mudah .. bukan lagi seperti thn lepas .. Tahun lepas last mini aku shoping sbb aku kemalangan .. kaki sebelah kanan patah (bhgn bwh sekali tulang) .. thn lepas aku pi shoping bersama tongkat .. perlahan2 aku berjalan menggunakan tongkat .. tapi nasi baik time tu dah kurang sikit sakit .. Nak try seluar pun susah .. Ada tukang sale tu siap tanya aku mau kerusi ke .. aku pun kata tk perlu .. sbb aku masih lagi mampu menggunakan bahagian tubuh lain tuk menukar seluar .. time tu agak payah aku nk shoping habis .. uhuhu .. aku pantang dipelawa bapak aku tuk beli barang .. kalau yg cantik tu aku akan beli .. tp kna tgk harga dulu .. Alhamdulillah tahun ni aku beraya sakan gak .. bila kat rumah lak .. aku tlg mak aku bt kuih raya .. mak aku kat dapur aku kat bhgn meja mkn .. time tu aku tk leh nk duduk bwh .. dan sepatutnya aku kena makan berpantang termasuklah tak boleh minum ais .. tp bila difikirkan aku sehari suntuk tak minum apa .. mak aku pun bagi minum .. tp nah kau .. rasakan bila malam .. sejuk naik smpi ke kepala .. ngilunya tk tau lah nk cakap mcm mana .. tulah sebahagian kenangan lampau aku yg tetiba bt aku teringat sepanjang bln puasa ni .. cuti raya aku penuh dgn tugasan penting dari UTHM .. Test, Kuiz, Assigmnent dan Program U .. so, agak kureng penghayatan raya thn ni .. apa2 pun aku akan manfaatkan cuti aku ni seelok-eloknya .. ni antara gmbar2 sepanjang aku kmlgn thn lepas .. 

Tragedi 8 Jun 2010 





Friday, August 19, 2011

Karnival Intergriti Sahsiah Siswa (KISS)

Untuk pertama kalinya aku join aktiviti yang agak besar di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia Johor .. Nama program itu adalah Karnival Intergriti Sahsiah Siswa (KISS) .. Ini semua gara-gara aku rapat dengan geng2 Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) .. Aku pantang dapat geng baru .. Senang kata aku cepat ramah dan masuk dengan semua .. Bukan setakat budak kelas aku, boleh dikatakan mana-mana budak yang aku tarik untuk join program ini semua aku layan sama adil .. Tapi, sesetengah dari budak kelas aku tidak berapa nampak ngam atau suka dengan aku .. Yelah, masing2 dah mula perli aku tentang Program KISS .. Aku asyik busy dengan KISS .. Pada hal diorg tak tahu tujuan aku ke sana ke sini .. Aku ke sana ke sini bukan untuk Program KISS sahaja .. Aku ada hal atau objektif aku yang lain .. Tak perlulah aku mentionkan apa hal tersebut .. Mungkin dah ada yang tahu .. baiklah kita balik semula pada tujuan asala Program KISS .. Antaranya:
1. Membentuk Mahasiswa yang berintegriti dan intelektual.
2. Kearah mengurangkan masalah gejala sosial di kalangan mahasiswa.
3.Mengeratkan lagi perpaduan antara masyarakat kampus UTHM.
4.Melahirkan mahasiswa yang seimbang dari aspek rohani dan jasmani
Antara Program yang berlaku sepanjang Karnival Intergriti Sahsiah Siswa (KISS) adalah :
21-29/9 = Pameran (Program 1)
24/9 = Perasmian KISS (Program 2 - Aku Terima Nikahnya - Imam Muda Azhar) 
25/9 = Professional Ladiez (Program 3 - Heliza Helmi) 
30/9 = Ceramah Islam Fobia (Program 4)
1/10 = Konsert Simfoni Kasih (Heliza Helmi, Akhil Hayy) 
Jum kita ramai-ramai meriahkan Program Karnival Intergriti Sahsiah Siswa (KISS) Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) Johor .. 



*Pesan from Unit Promosi - Buatlah kerja secara iklhas .. Bukan keran pulangan atau kejar sesuatu .. Kerana kita adalah antara insan-insan yang terpilih untuk menjalankan sambil mencapai sasaran utama program iaitu ke arah Islamik .. Sama-sama kita berdoa semoga program ini berjaya sepanjang 2 minggu tanpa gangguan dari anasir-anasir yang tidak patut .. InsyaAllah ..

Thursday, August 4, 2011

Malaysia Singapore ~ Peminat Bola Singapore mudah "Melatah"

Sebenarnya dah lama punya entry ni .. adalah seminguu yg lepas punya .. tp ni nk cterkn berdasarkan pemerhatian dari semua sudut termasulah FB dan Blog2 yang menceritakan ttg Demam Bola kelayakan Piala  Dunia 2014 .. Aku ni dak lah pandai sgt bab2 bola ni .. tp bermula dengan Game Singapore lwn Malaysia di Singapore 2 minggu lepas .. Ketika itu, gol yang dikumpulkan ialah Singapore(5)-Malaysia(3) .. 

Keputusan kat Singapore :
(Jaringan gol) Malaysia 3 (Mohd Safee Sali 1′, 71′; Amirul Hadi Yahya 70′); Singapura 5 (Aleksandar Duric 7′, 82′; Qiu Li 22′; Mustafic Fahrudin 44′; Jia Yi Shi 45′+1)

Untuk perlawanan di Malaysia pula : 
Malaysia(1) Singapore(1) = Agregat 6 - 4 

Bermakna Malaysia kalah .. Tapi Malaysia kalah bermaruah .. Manakala Singapore Menang Kotor .. Ada2 jer kerenah diorg time perlawanan kat Malaysia .. Kejap tu lah .. Kejap ni lah .. ko dah menang kat negara ko, ko dtg Malaysia, ko bt rilex lak yer .. Menang Kotor .. Malam tu gak lah aku perhatikan Peminat Pemain Bola Sepak Singapore dah "Melatah" apabila dikatakan main tipu oleh Pemain Malaysia .. Semua dok keluar kata2 kesat jer .. semua pakat nk backup pemain Singapore jer .. Penuh dok cter pasai Singapore main tipu jer .. Aku tanya org lain pun sama gak pendapat dema .. Semua gara2 nak ambil perhatian .. Fuhh .. Pengadil pun "Buta" lak time tuu .. ~Apapun tak bole~ .. Dari situ aku buat kajian, kalau dah betul main tipu, tetap main tipu .. sbb kalau menang bermaruah, org lain tk kan pertikaikan .. apa daa .. Tambah dosa kome jer mlm tuu .. Pemain Singapore duk seronok2, kome duk keluar kata2 kesatt .. aduyaihh .. 
SOKONG HARIMAU MALAYA .. 
~ Grr .. Ngaumm ~ 

Saturday, July 23, 2011

Tempat baru ku ~ Aku bukan lagi Pelajar Swasta ~

Assalamulaikum buat Warga Sahabat Blogger dan Followers saya .. Dah lama rasanya tak menjengah blog ni .. Almaklumlah banyak kerja2 seharian yang perlu dilakukan .. Lagi2 sejak aku berpindah negeri ni .. Wah, macam jauh jerr .. hahah .. boleh tahan jugaklah jauhnya .. Kini, Aku bukanlah lagi Pelajar Aliran Swasta .. Kini, aku bergelar Mahasiswa .. tapi sebelum tu, aku dah pun bergelar Mahasiswa di satu Kolej Komuniti Pasir Salak .. Yang membuatkan aku "hilang pangkat" mahasiswa adalah aku bt kepetusan utk smbg ke kolej swasta .. Ni ceritakan sedikit aku punya latar belakang .. Kat Kolej Komuniti dulu aku amik subjek IT .. Dari tahun 14 Julai 2007 - 14 Jun 2009 ..

Penghujung tahun tu 27 Disember aku sambung belajar Diploma Multimedia di Kolej Poly-Tech Mara Ipoh .. Tak lama aku disitu sbb satu sem tangguh gara2 kemalangan dan patah kaki .. Kau kat situ hanya setahun stg jer (trmasuk tangguh 1 sem) .. tp msuk sem blik aku brenti .. sbb tk der mood nk blajar kat situ lagi .. Aku sempat gak lah msuk kelas hampir 2 bln gak .. Ada juga ilmu yg aku dpt .. Rindu Kat Puan Haslina dan Sir Anuar .. Masing2 bnyk msg aku lagi .. Sering bertanya khabar kat aku .. sembang2 .. cter pengalaman baru .. macam2 lah .. Ini antara geng2 baru aku kat KPTM tuk sem 2 (selepas tangguh sem) ..


Faiz a.k.a Chot


Mustanir a.k.a Mus

Diorg berdua ni pun still contact aku lagi .. Hanya 2 bln jer tp perjumpaan tu berjaya buat kitaorg makin rapat .. macam2 kenangan aku dgn diorg .. bila diigat balik mmg kelakar .. hahaha .. Aku Rindu Korang Berdua ..

Tapi kali ni aku nak cter tempat abru aku .. Tempat baru aku ni luar dari Perak .. Johor .. Wahh .. Aku apply masuk U ni melalui UPU .. Aku apply awal tahun 2011 .. tak sangka lepas aku berenti dari KPTM Ipoh, elok sebulan lpas tu aku dpt tawaran dari UTHM Johor .. Aku ditawarkan Pengkhususan Subjek Diploma IT selama 2 tahun setengah .. Seminggu kemudian aku dpt tawaran dari Politeknik Premier Ungku Omar Ipoh untuk Pengkhususan Diploma Teknologi Maklumat (Pengaturcaraan) selama tiga tahun .. Aku dalam dilema .. Aku dgn bapak aku tak persafahaman masa tu .. Bapak aku tak setuju if aku sambung kat UTHM .. sbb risau akan aku .. last2, aku bt keputusan tetap nk pi UTHM, sbb aku nk tunjukkan bahawa aku boleh dan layak masuk U .. Dan Akhirnya pada tanggal 1 Jun 2011 .. aku berjaya daftar ke UTHM Johor sebagai Mahasiswa ..



Friday, June 24, 2011

Akademi Fantasia 9 - Hey Hazama

Seperti musim2 sebelum ini, Juara AF mempunyai sebuah rancangan selepas berakhirnya Konsert Akhir AF .. Untuk musim 5, (Mila-wazzup2), musim 6 (Stacy - Aku Stacy), Musim 8 (Shahir - Diariku Shahir) .. dan untuk musim ke9 ini adalah Hazama (Hey Hazama) .. Hey Hazama ini mungkin lain dari yang lain (pandangan aku) sbb kalau ikutkan program khas sebelum ini seperti Shahir (Diariku Shahir) yang bersiarang selama 13 episod . Kebanyakkannya menunukkan pergerakan Shahir ke sesuatu lokasi yang dimana show2 mengikut jadual AESB .. Pengambaraan untuk projek baru antara KRU pun ditunjukkan dalam Diariku Shahir termasuklah percutian Finalis Akhir AF8 ketika itu .. Berlainan pula untuk Hey Hazama, nampaknya Hazama macam tidak berapa sibuk .. Yelah dia sempat pulang ke rumah (walaupun rumahnya mmg area KL, berbanding Shahir di Kampar Perak), dan Hazama masih boleh hadir sebagai penonton untuk Siaran Pertama Mari Menari Musim ke2, emm .. Apakah sebenarnya pihak Astro sedang rancang untuk aktiviti Hazama .. begitu juga Hadiah Hazama yang diperolehnya iaitu sejumlah wang RM200 000 .. Kereta ?? menjadi pertanyaan di hati peminat setia AF .. Apakah semuanya telah dirancang dari awal demi menaikkan semula rating AF dan kebetulan musim ini adalah musim terakhir .. Jika alasan diberi, juara2 sebelum ni berlaku kemalangan, Stacy, Hafiz, Shahir .. mungkin itu tidak munasabah .. sbb itu semua ketentuan Tuhan .. Kita tidak boleh menidakkan KuasaNya .. Tentang Hey Hazama yang telah pun berlangsung 2 episod, rata2nya banyak berlaku di sekitar KL dan macam tak sesuai pula .. Yelah, apakah perlu tunjuk atau bawa Hazama ke Episod Pertama Mari Menari Musim ke2 .. dan malam ini pula Hazama dikatakan akan hadir untuk Maharajalawak Akhir Musim 1 .. Apakah jadual seni Hazama agak kurang sbb org ramai khususnya syarikat2 mahupun badan2 kerajaan tidak ada show khas untuk Hazama .. Apakah yang sedang berlaku ini ? Apakah sebenarnya Perancangan AESB untuk Kehidupan Baru Hazama ? Harap Hazama FC, Peminat Hazama dan keluarga Hazama menerima kritikan ini kerana masing2 mempunyai pendapat .. Saya cakap berdasarkan pengalaman menonoton dan melihat perjalanan Akademi Fantasi dari musim 2 sampailah musim ke9 ini .. Apapun pandangan orang tentang AF musim tersebut, aku dan keluarga tetap menjadi penonton setia .. Jangan lupa Saksikan Hey Hazama Setiap Hari Sabtu dan Ahad, pukul 10 malam Eksklusif di Astri Ria (Channel 104) .. 




Thursday, June 9, 2011

Aishiteru - Zivilia (OST Cinta Melodi)

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

*
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku
 
**
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Back to * **
Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
O…wu..wo..o..

Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo

Wo wo wo..
Wo wo wo..a a ai aishiteru





Video Klip Original

Bakat Sofazr Teruji

Mungkin ada yang tertanya-tanya bagaimana agaknya jika anggota Sofazr tampil sebagai pelakon di layar perak. Apatah lagi apabila jalan ceritanya mengenai kumpulan itu sendiri yang dianggotai Shah (gitar utama), Wan (dram), Fairuz (bass), Aremeer (vokalis), Zimi (gitar kedua) dan Rodie (keyboards) .. Selain Aremeer atau nama sebenarnya Amir Mahiyidin yang semakin aktif dalam penggambaran drama mahupun filem, boleh dikatakan hampir semua pernah terbabit melakonkan beberapa babak dalam pembikinan klip video mereka seperti menerusi lagu Janjiku (2006) dan Kepantasanku (2008) .. Justeru tidak timbul masalah besar untuk tampil menjayakan filem pertama mereka, Sofazr The Movie... Jiwa Kacau .. Filem genre komedi arahan Zamatul Amri Zakaria atau Tauke Raja Lawak dan Ismaliza Ismail (Isma AF), terbitan Nusanbakti Corporation Sdn Bhd ini bakal mempertaruhkan kemampuan Sofazr dalam dunia lakonan filem cereka .. Ditanya mengenai perasaan anggota kumpulan itu yang melebarkan sayap dalam dunia lakonan, Zarimi Zahari atau Zimi memberitahu, dia melalui pelbagai pengalaman menarik ketika terbabit dalam penggambaran filem itu. Walaupun konsep filem berkenaan berbentuk komedi ringan, ia banyak menyelitkan pengajaran dan pendidikan kepada penonton ..  “Kami akui agak sukar berlakon filem berbanding video klip yang pernah kami hasilkan .. Sudah tentu ia pengalaman baru buat kami .. gabungan bersama barisan pelakon popular dan pelawak otai membuatkan kami tidak kering gusi... walaupun baru dalam bidang lakonan kami bersyukur kerana mendapat bantuan dan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman .. “Begitu juga tunjuk ajar daripada pengarah seperti Tauke dan Isma. Mereka banyak memberi idea dan membimbing kami dalam penghayatan watak... Sebenarnya kami agak takut menerima maklum balas daripada peminat,” katanya .. Penggambaran yang berlangsung di sekitar Ulu Yam dan Lembah Klang itu turut menampilkan barisan pelakon popular seperti AR Badul, Leez AF, Hamid Gurka, Zul 2 By 2, Jepp Sepah, Jeff Sepah, Yassin Senario, Dina, Herman Tino dan Saiful Apek. Filem ini dijangka ditayangkan di pawagam awal tahun depan .. Bercerita mengenai filem berkenaan Zimi memaklumkan ia berkisar kepada kehidupan sekumpulan pemuzik yang meniti populariti tersendiri.. Mereka ditempatkan di sebuah pusat pesakit mental akibat tersalah makan ubat. Pelbagai kisah suka dan duka diharungi kumpulan berkenaan .. Jika tiada aral mereka juga bakal terbabit dalam penggambaran filem seram, Jembalang Bangkit yang dijadualkan memulakan penggambaran hujung tahun ini .. Selain penggambaran filem, kumpulan berkenaan turut terbabit dalam pembikinan klip video seperti Maaf Dari Hati, Jiwa Kacau, Su dan Terasa Di Syurga. Selepas album Cintai Aku (2004), Janjiku (2006), Kepantasanku (2008) dan album Kompilasi, The Best of Sofaz (2009), artis pertama yang bernaung dibawa Global Records melancarkan album kelima mereka berjudul Maaf Dari Hati Mohd Atlas tahun lalu. Album yang mengandungi 10 lagu baru itu mula berada di pasaran pada Mac lalu .. Mengekalkan konsep sama iaitu ‘free pop’, Sofazr menaruh keyakinan mempunyai peminat tersendiri. Kumpulan yang popular menerusi lagu Dan Bila Esok (lagu tema untuk drama bersiri Nora Elena di TV3) merancang melebarkansayap ke Indonesia .. “Kami mahu cuba mengintai peluang menembusi pasaran muzik di Indonesia. Sebelum ini, bersama SRC kami sudah cuba melakukannya. Begitupun di bawah pengurusan sendiri kami akan meneruskan usaha untuk melebarkan sayap ke Indonesia sekali lagi,” kata Zimi yang turut menerbitkan beberapa lagu bagi artis tempatan antaranya Alif Satar menerusi lagu Pendusta ..  Kumpulan yang pernah meraih anugerah Kumpulan Paling Popular pada Anugerah Planet Muzik 2007 ini menolak dakwaan mereka semakin tenggelam ekoran penguasaan band indie. Pada mereka lebih selesa bersikap ‘low profile’ demi memastikan nama kumpulan berkenaan terus bertahan dalam dunia seni .. “Persaingan dalam industri kami anggap ia petanda yang sihat. Soal tergugat tidak pernah timbul. Kami juga mendengar muzik anggota kumpulan lain. Begitu juga mereka. Pada masa sama kami juga saling berkongsi idea dan bertukar pandangan,” katanya .. Sofazr juga dijangka terbabit dalam persembahan Konsert Walls Cornetto bersama beberapa artis terkenal di Kuala Lumpur pada 11 Jun ini dan Johor Bahru (18 Jun). Untuk mengikuti perkembangan mereka, layari twitter.com/ Sofazrband. 


Persamaan : Suratan @ kebetulan

Persamaan  vs Perbezaan .. emm entry kali ni agak ssah aku nak cakap ..  mula2 dan tuk kali pertamanya berlaku kat aku bnda2 mcm ni .. aduhhh .. Nak dijadikan cerita aku ada kat UTHM Johor now .. Mulai 1 Jun 2011 smpi 9 Jun 2011 tempoh kitaorg Orientasi atau Minggu Haluan Siswa (MHS) .. emm .. mmg letih sepanjang MHS ni berjalan .. yelah kena bangun seawal 5 pagi .. pastu masuk bilik pukul 11.30 tgh malam (lebih kurang) .. mmg letih yobb oi .. dgn badan tak berapa sehat time tu .. batuk berkahak pas tu kena nyayi lak .. hushh .. mlm2 buta terbatuk2 aku .. nasib baik sekarang ni dah okay skit .. 6 Jun 2011 tu aku dan yg lain dipecahkan mengikut kumpulan masing2 .. emm aku duk dlm kump E5 (sama dgn alamat rumah aku lak - kebetulan) .. dlm kumpulan ni ada lebih kurang 30 orang .. dan dlm kumpulan tu bercampur2 org dari program masing2 .. emm dlm perjumpaan aku dgn cik siti (pensyarah kump aku) .. terserempak dgn "Klon Botak a.k.a Fadhli Hisyam" emm .. terkejut aku beb .. muka ada iras2, gelak pun sama gak, style dia cakap dan gaya pun sama dgn botak (kwn KPTM Ipoh) .. mcm mner nk citer erk .. kebetulan aku duk sebelah dia time tu .. agak terkejut gak .. tp dia dari Ampang Selangor .. yg Botak ni dari Melaka .. nak tau citer lawak tak .. hahaha .. aku boleh tanya dia ada saudara mara area Merlimau Melaka tak .. dia kata tk der .. emm .. malu aku siot time tuu .. yelah aku cakap dgn nada dan berharap dia kata yer .. pas tu time tu baru hbis solat Zuhur kat masjid .. Kump aku bnyk yg Solat kat Masjid sbb kluar awal .. kumpulan lain solat kat surau jer .. habis solat tu aku gerak dgn dia .. dlm waktu tu gak lah aku buat hal .. aku boleh lupa aku nk pi dewan belah sana tp aku bleh lak masuk lorong nk pi dorm Tun Sri Nasir (TSN) .. dan dia pggl aku wan nk pi mner tu .. aku pun cakaplah haa .. ehh silap .. dia gelak gak time tu .. sebijik mcm botak Ipoh .. Nama panggilan dia Boyak .. haa .. ni lagi satu kebetulan .. nama hampir2 sama .. adess .. apa yg sebenarnya sedang berlaku ni .. aku rindu dia ker atau dia rindu aku .. tk mungkin aku rindu dia sbb aku dah buang segala memori aku dgn dia .. aku dah tak mau ingat org yg bernama Muhammad Fadhli Hisyam bin Muhammad Amir (Botak) ni .. Nama betul Boyak (Shazreel Amir) .. emm .. ptg td time aku nk pi tempah baju bengkel IT, aku dok lepak kat cafe TSN dulu .. kire2 pukul 2.15 ptg .. kebetulan ada lak dia .. dia tegur aku .. tak mkn b0oked (nama panggilan aku kat KPTM Ipoh) .. hushh .. terkejut aku beb .. hanya org Kolej Poly-tech Mara Ipoh jer tahu nama panggilan aku as b0oked .. aduhh .. "Apakah semua ini" .. Tak mungkin dia dah brenti .. sbb boyak ni agak berisi sikit dari dia .. cuma yg bt sama dia dgn botak adalah penampilan, suara, muka dan cara .. senang kata 95% hampir sama .. yg lg 5% tu bentuk badan yg aka berisi (boyak) .. aku kebingungan sekarang ni .. Ya Allah ku Pohon petunjukmu kepadaKu .. 


 Muhammad Fadhli Hisyam bin Muhammad Amir 
KPTM Ipoh 
Kawan Rapat


Shazreel Amir 
UTHM Johor 
http://shazreelamirazmee.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=updated - blog dia 

Anda perhatikan elok2 yer .. Adakah ini hanya satu Kebetulan atau Suratan ataupun Ketentuan .. Aku sendiri tak mampu nak jawab .. If nk add dia silakan .. nk dgr suara dia tu agak susah sikit .. tp bila korang berkesempatan dgn suara dia mmgg sebiji mcm kat atas ni .. hushh .. Cubaan dan Dugaan .. apa2 pun aku dah pun lupakan segala memori aku kat KPTM Ipoh ..

Sunday, June 5, 2011

Akademi Fantasia 9 - Minggu 9

Konsert Akhir AF9 bakal menjelma tidak lama lagi .. Senarai calon akhir Juara AF9 telah pun diketahui .. Antaranya Hazama, Lena, Fina dan Azri .. Sebelum itu, pada minggu lepas (kensert ke8) telah pun diumumkan Fina sebagai calon Sistem Imuniti yang pertama kali diperkenalkan .. Ramai yang tidak menyangka keputusan yang dibuat oleh pihak fakulti dan astro .. mungkin ada permainan disitu .. Dan untuk konsert mingge ke9 ini, Fina tidak perlu membuat persembahan .. Wah, ini membuatkan lagi tafsiran dimana pihak astro sengaja mengambil Fina untuk sistem Imuniti .. yelah Fina baru beberapa minggu di dalam akademi, mungkin ada yang masih samar-samar dengan bakat yang dimilikinya .. Untuk minggu ke9 ini, hanya Hazama, Azri, Erul dan Lena sahaja yang membuat persembahan .. Persembahan mereka diiringi dengan iringan Aubrey Suwito .. Bermula dengan kejutan pertama iaitu dengan kehadiran Dato Siti Nurhaliza sebagai pengkritik jemputan untuk membuat persembahan ..


Pengkritik Jemputan

Malam itu juga disediakan dengan kejutan untuk Hazama dimana Hazama dikejutkan dengan kehadiran anak buahnya, Farish (Ayish) .. Ayisg berpeluang berjumpa Pak Lang yang dirinduinya .. Kejutan itu dibuat sebelum persembahan Hazama yang menjadi peserta akhir malam itu .. 


Persembahan Hazama (Pak Lang)

Sunday, May 29, 2011

AF9 - Sistem Imuniti

Akhirnya terjawab juga siapa yg mendapat Imuniti .. Fina adalh pelajar yg mendapat Sistem Imuniti yg pertama kali diperkenalkan .. ramai yg agak terkejut dgn pengumuman bahawa Fina adalah pelajar yang berjaya mendapat Imuniti .. Berbanding peminat Hazama yg berharap dirinya tersenarai dalam Imuniti tersebut .. Bagi aku ini mmg rezeki Fina selepas diserap masuk utk Operasi serap pada minggu ke3 .. Sejak dia masuk dan menggantikan tempat kakaknya sendiri iaitu Aida .. Pengkritik juga sentiasa memberi kritikan yg positif tuk Fina .. sbb mereka percaya Fina ada talent yang besar .. Kalau tak manakan tenaga pengajar juga memilih Fina utk 50% .. Hazama pula kekurangan 0.07 dgn Fina .. Malam itu (minggu ke8) dikejutkan dengan kehadiran Sham Kamikazi yg telah berubah angin iaitu menjadi Tabligh .. Malam itu juga dikejutkan dengan pelajar dibenarkan untuk membuat giliran sendiri mll cabutan undian .. dan satu lagi kejutan yg berlaku dimana plajar dibenarkan menggunakan kreativiti utk setiap persembahan masing2 .. ini adalah cadangan dari Penyayi Faizal tahir ketika diundang utk menjadi pengritik undangan .. Malam itu diumukan Lena disingkirkan tapi diselamatkan pula dengan pemberitahuan dari pihak akademi bahawa tiada penyingkiran minggu ini .. Mungkin ada yg suka dgn penyingkiran Lena yg agak besar kepala apabila dapat pujian dari pengkritik .. mungkin disebabkan itu, ramai yg nak Lena disingkirkan .. Tapi rezeki memihak pada Lena lagi tuk konsert minggu ke9 .. Pada Hazama dan Hazama FC .. Sentiasa Gerak Gempur AFundi20 Hazama k .. Kaww Tiimm .. 

Operasi Serap - Hazama & Fina (Imuniti) 


Antara pelajar yang masih tinggal di AF9 .. 
Fina, Hazama, Azri, Erul, Lena 


Thursday, May 26, 2011

Kata2 Hikmat - Rezeki ada dimana2 (pegang kata2 ni)

Betullah apa org dulu2 kata, "Rezeki ada dimana2 shj .. Aku pegang kata2 tu .. kemana shj aku ingat kata2 tu .. Selepas shj aku berhenti dari KPTM Ipoh, baru2 ni aku br shj dpt berita gembira .. bkn 1 bkn 2 tp 3 .. haa .. amik kaww .. Kaww Ada !! .. 

6 Mei 2011 - Keputusan UPU (Jum Masuk U) keluar .. Aku dapat tawaran sambung belajar kat Universiti Tun Huseein Onn Malaysia (UTHM), Johor .. Diploma Teknologi Maklumat (3 tahun) .. Tapi ada seorang kwn aku dari Kolej Komuniti Pasir Salak (KKPS) gak sama dgn course yg aku dpt ni just bt setahun setengah jer .. sbb dia guna mata kredit dia dari KKPS .. Dalam kata lain masa tuk Diploma kat UTHM boleh disingkatkan melalui mata kredit sebelum ni .. so, aku akan cuba tanya ketika pendaftaran nanti .. Harap2 bolehlah .. kire nanti aku jimat masa .. then mudah bg aku utk apply Ijazah Teknologi Maklumat nanti .. InsyaAllah .. Tuhan kata rezeki ada dimana2 jer .. Janji kena Usaha dan Tawakkal .. 

25 Mei 2011 - Keputusan Politeknik Lulusan Kolej Komuniti/Politeknik keluar .. Aku juga ditawarkan kursus di Politeknik Premier Ungku Omar Ipoh (2 tahun setgh) .. Woo .. rezeki dtg berganda beb .. Mak aku kata, ada hikmah apa yg berlaku kat KPTM Ipoh tu .. Tuhan masih nak bantu HambaNya lagi .. Alhamdulillah .. Politeknik akan start daftar 5 Julai 2011 .. Aku ditawarkan Program Diploma Teknologi Maklumat (Pengaturcaraan) .. husshh .. susah tu beb .. nak jadi programmer .. 

emm, ntah .. aku pun still tak buat keputusan lagi sbb kalau boleh aku nak masuk poli .. tp poli susah lak .. UTHM ada dua sbb aku masuk, first sbb ada org KPTM Ipoh cabar aku masuk U .. aku ingat kata2 dia lg .. dia kata kenapa dia (aku) tak masuk U dulu after SPM if dia tahu sini (KPTM) teruk .. haa .. ni haa aku dah nak masuk U dah pun .. 

19 Mei 2011 - untuk kali pertamanya, artis call aku .. gilalah beb .. huhuhu .. Zimi Sofazr call aku .. pukul 6.20 .. (still smpn history lg tau) .. Aku tahu pun dari kak Ween (Isteri abg fairuz Sofazr) dan Diela (fans rapat  Sofazr) .. aku mula tak tahu tujuan Bro Zimi call aku .. Bila dia cakap dgn aku baru tahu apa tujuan dia call aku .. Dia mintak aku buat Kelip Video Lagu baru Kak Isma (Isteri Abg Zul 2by2) .. Zimi kata ni lagu utk Album baru Kak Isma .. Dia suruh aku msg dia email aku .. then dia akan attach lagu2 kak Isma pada aku .. hmm .. agak terkejut aku .. sbb aku dah mulai terasa dihargai .. yelah selalu aku buat video sofazr .. Zimi juga pesan lepas siap nanti upload kat acc Youtube .. pastu bg link kat dia .. Zimi lak akan tunjuk pada Kak Isma dan beberapa org utk tunjuk hasil video aku .. If berjaya aku akan dibayar oleh Zimi Sofazr merangkap Pengurus Besar Syarikat Global Record .. hushh .. Harap2 berjayalah beb .. InsyaAllah .. Amin .. 

Ini aku sediakan link Account Youtube milik aku kat bawah ni .. 


dan juga first trial aku buat video tuk Kak Isma .. 

Saturday, May 14, 2011

AF9 - Ops Gugur vs Hazama

Mula2 aku nak tulis trademark Hazama .. Kaww Timm .. Pada minggu ke2 awal konsert Pengcara AF9, Hj Aznil Hj Nawawi ada menyatakan bahawa hari ni ada satu kejutan besar akan berlaku .. Dimana ada Ops Gugur .. dimana pelajar yang tinggal ketika itu yg tidak membuat persembahan atau tidak ada improvement akan digugurkan .. Selepesa pelajar kedua membuat persembahan .. kejutan yg dinantikan ditunjukkan iaitu persembahan dari calon pelajar Ops Serap .. tapi hanya 4 org calon pelajar serapan ditunjukkan .. akhir2 aku tgk ada lak Hazama .. terkejut juga aku .. knapa dia masuk tuk bhgn serapan ni yer .. Bila Pak Nil cakap dia dah bnyk kali cuba then dai tk der apa2 kontrak dgn astro .. so, dia mmg boleh join AF9 ni .. malam tu menyaksikan serapan 2 org pelajar baru iaitu Hazama dan Fina (adik Aida) .. manakala pelajar yang digugurkan adalah Aida dan Amir .. Miza pula tersingkir .. 


Konti Radio Era 


Apa2 pun nanti kiter tgk persembahan 2 org pelajar tersebut utk konsert minggu pertama mereka .. iaitu Hazama dan Fina .. Kemasukan dua org pelajar baru menjadikan bilangan yg sepatutnya berkurang akibat tersingkir tapi ditambah kepada dua orang calon operasi serap menjadikan jumlahnya 9 orang .. jadi kita sama2 saksikan persembahan 2 orang calon serapan tersebut .. dan untuk pengetahuan anda semua malam Hazama diserap adalah malam tertubuhnya Hazama FC .. Aku sendiri yg menjadi admin ketika itu .. emm .. nak tahu lebih lanjut .. tunggu entry yg seterusnya yer .. Kaww Timm .. 

Tuesday, May 10, 2011

AF9 - Hazama

Kali ni aku akan tunjuk sikit kenangan Hazama AF9 yg diserap masuk selepas operasa gugur mggu ke3 .. Kenangan Hazama di Konsert mingguan AF4 .. Konsert prelude ..


ni video masa Konsert Akhir AF4 ..  


Yg ni pula Konsert Prelude AF4 .. 20 org pelajar diperkenalkan .. ketika ini Hazama nyanyi lagu Zakiah version dangdut punya .. hahahah .. Fans Hazama dialu-alukan yeah .. entry kali ni more pada kenangan Hazama sblm dia masuk AF9 .. selepas Hazama ditolak bulat2 oleh pengetua ketika itu adalah Ramli Sarip .. rezeki terus bersama Astro .. emm bnyk show2 dia join under astro .. gempak desa astro, Marhaban astro, aktiviti fanclub pelajar af lain (shawal fc) .. dan pncapaian pling tggi adalah .. Kemasukan dia dlm anggota kump Meet Uncle Hussein tuk menjadi sekadar gantian sementara waktu sahaja .. 


Marhaban Astro .. 


Shawal FC 

Saturday, May 7, 2011

Demam Hazama Melanda Bermula .. Kaww Timm

Minggu ni dah masuk minggu ke2 Hazama perform .. Pada minngu pertama (konsert ke4), Hazama menyanyikan lagu Serikandi Cintaku - Bloodsheed .. Para pengkritik kata :

Hattan : sepatutnya dia ni patut dah lama masuk AF ni ..
Rudy Imran : expect more .. sbb dah tgk yg terabik dari ni ..
Ogy : tidak mampu bercerita lagi . 

Ketika itulah Undian AFundi terus naik mencacak .. Pada minggu itu juga, raqib tersingkir .. Raqib menyanyikan lagu dari Kris Dayanti - Menghitung Hari .. Bagi aku pula minggu ke4 ini yg sepatutnya tersingkir mungkin Nera - Diam-diam (tilu) .. sbb bg aku persmbhn dia biasa2 jer .. tk der apa yg mnarik pun .. Persembahan yg terbaik minggu ke4 aku pilih Hazama, Fina dan Afif .. Fina sbb vokalnya .. Afif, so versatile people .. dan bg Lena pula aku percaya dia tidak akan kekal lama dlm industri ni .. sbb kepala dia dah naik .. dia dah mula tunjuk taring dan diri dia sendiri .. mungkin perubahan ini disebabkan Operasi Gugur yg dilakukan pada minggu ke3 .. yg membuatkan Fina (adik Aida) dan Hazama diserap masuk .. Mungkin Lena agak tercabar sbb suara Fina mmg hebat .. Bak kata Ogy ibarat artis International kat Las Vegas .. hushh .. bg aku itu mmg pujian yg terbaik tuk Fina .. Apa2 pun aku harap Fina dapat buktikan yg dia mmg layak berada di AF9 .. Masuk pula pada minggu ke5 .. Hazama diberikan tugasan lagu iaitu Niokatah Cinta .. Nyayian asal Hafiz AF7 .. Dengar kata .. Lagu Noktah Cinta yg dinyanyikan oleh Hafiz ni sepatutnya dinyayikan oleh Hazama ketika AJL25 .. sbb gara2 Hafiz kemalangan .. Tapi malam AJL itu ditampilkan juga Hafiz menyanyikan lagu itu sehingga dinobatkan Vokal Terbaik .. Hazama menyanyikan lagu Noktah Cinta ini versi dia sendiri dlm konsert minggu ini ..


Ramai yg memuji persembahan Hazama malam ni .. tp bg pengkritik pula lain katanya ..
Hattan : kemampuan ko lebih dari ni  ..
Edrie Hashim : mengharapkan lebih .. terlampau simple ..
Ogy : berjaya buat lagu tuk hak awak ..

Dalam minggu ni juga kejutan diberi tuk semua 8 orang pelajar AF9 iaitu kehadiran Fan Club masing2 dgn sorakan berserta trademark bintang kesayangan mereka sendiri ..


Pada malam ini juga semua sudah terjawab .. Pelajar yang tersingkir adalah Afif .. iaitu kawan rapat Hazama dalam AF9 .. kalau ikutkan pad minggu lepas Aznil ada memberitahu ada dua penyingkiran .. Kalau ikutkan peserta yang mengikut jejak langkah bersama Raqib adalah Kay .. Jadi pada minggu ke5 ini Kay terselamat dan menyebabkan Afif tersingkir .. Pada aku Kay masih lagi low kerana tone dia sama dgn tone Anuar Zain .. Dari konsert Tirai lagi aku dengar suara dan tone dia .. sebahagian Hazama FC dan Hazama bersedih kerana Afif tersingkir termasuklah cousinnya iaitu Kamal Adli (Pelakon terkenal) .. jum kita saksikan saat penyingkiran Afif diumumkan ..


Walaupun Afif tersingkir .. tapi fanclub dia berjaya membawa pulang wang sebanyak RM500 atas persembahan sorakan fan club afif .. Tahniah bro .. kat luar tu bnyk rezeki ko .. silap2 ko akan naik dgn dibantu oleh Dato AC Konsortium .. percayalah aku .. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...